Šumavský závitek,dušená rýže - 21.9.2011
ŠUMAVSKÝ ZÁVITEK
Vepřová kýta/plec- maso nakrájíme na plátky,rozklepeme,osolíme,opepříme,potřeme plnotučnou hořčicí,vložíme plátek slaniny a měkkého salámu + kysané zelí - jen trochu,abyste to mohli zabalit,zabalíme,upevníme párátkem-nesmí být nikde dírka,jinak se vám to všechno vysype.
Pokud máme zabaleno,do kastrolu si nakrajíme nadrobno cibuli a na tuku osmažíme dorůžova,přidáme trochu protlaku a vložíme závitky,a necháme smažit doměkka-nemusíte úplně.
Pokud jsou závitky osmahlé po všech stranách,zalijeme vodou (lepší je vývar) a necháme dusit dokud závitky nebudou měkké k jídlu.
Závitky,pokud jsou hotové,vyjmeme,šťávu,na které jsme dělali závitky,zahustíme rozšlehanou moukou s vodou,procedíme,dochutíme solí,pepřem podle naší chuti,necháme provařit a asi za 10 minut vložíme smetanu podle chuti,můžeme přidat pár kapek citronu.
DUŠENÁ RÝŽE
Rýži několikrát propláchneme,dokud se nezbavíme škrobu,spaříme horkou vodou.
Do kastrolu si dáme dostatečné množství oleje,až se olej nahřeje,vysypeme rýži a orestujejme.Cca za 5 minut zalijeme vodou.Na jednu větší cibuli napicháme asi 5 hřebíčků,vložíme na rýži,přikryjeme pokličkou,vložíme do trouby,kterou máme na 200stupňů a dusíme do měkka.Párkrát rýži prohrábneme,ať se nám nespálí.
Tenhle pokrm je výborný!